Lasagne a la Ina, del 2

2009-05-07 @ 20:24:30

Tänkte det kunde vara lite kul med något recept här i bloggen så jag slänger ut lasagnereceptet jag använde mig av idag. Det blev faktiskt riktigt gott.

Lasagne

Det här behöver du:
9 st lasagneplattor

Köttfärssås:
1-2 gula lökar
1 msk smör
400 g köttfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 grönsaks- eller köttbuljongstärning
1 tsk basilika
salt
svartpeppar
ev. chilikrydda

Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
salt

Garnering:
1 dl riven ost

Så här gör du:
Börja med köttfärssåsen. Hacka lök och fräs den i en panna med smör. Lägg sedan i köttfärsen och vänta tills den är färdig. Häll sedan i de krossade tomaterna, purén, basilikan och buljongtärningen. Sedan låter du den stå och koka på svag värme under 20 minuter. Smaksätt sedan med salt och peppar tills du tycker att det är gott. Om du vill att det ska vara lite spicy så häller du i chilipulver tills det blir starkt och gott.

Under tiden som köttfärssåsen står och puttrar kan du börja med ostsåsen. Den är lite knepig eftersom den lätt bränner fast, så använd dig av en bra kastrull. Börja med att vispa ut mjölet med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning på svag värme. Låt det sedan koka i 3 minuter. Ställ sedan kastrullen från plattan och häll i den rivna osten. Om såsen kokar när osten kommer i så kan det bli grynigt, så vänta tills den inte kokar längre. Smaksätt sedan med så mycket salt du själv tycker blir bra.

När du är klar med både köttfärssåsen och ostsåsen så ställer du ugnen på 225 grader och tar fram en ungsform som lasagneplattorna får plats i. Se på förpackningen hur länge dina plattor ska vara i ugnen. Om det är mer än 20 minuter så kokar du dem en lite innan du lägger dem i ugnen, annars blir lasagnen hård.

Börja med att hälla hälften av ostsåsen i bottnen på formen och lägg sedan på tre lasagneplattor.Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på ytterligare 3 plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre lasagneplattorna och häll över resten av ostsåsen. Garnera till sist med riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller så lång tid det krävs för att plattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Om den behöver vara inne i mer än 20 minuter kan du behöva lägga ugnsfolie över för att det översta lagret inte ska brännas.

Tjoho! Så lätt var det. Italiensk mat är nog den bästa, eller grekisk förstås.



Bon apetit!

/ Ina♥

Mat-Ina Permalink


Kommentarer
Postat av: Cecilia

Mycket bra på alla sätt och vis Ina :D

Måste testas någon gång, när jag nu lagar mat i framtiden :P

2009-05-07 @ 20:47:26
Postat av: Felicia

Mästerkocken Ina Malmström alá Bree Van de Kamp :)

2009-05-08 @ 19:16:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0