Sjuka ideal

2009-05-04 @ 12:52:48


I dagens samhälle finns det väldigt många sjuka ideal och supermodellerna som sätter dessa ideal svimmar av näringsbrist på catwalken. Deras ben är så tunna att de knappast kan stå på benen, åtminstone inte i 15-centimetersklackar. Ska det vara såhär? Är det verkligen så kvinnor vill se ut?

Många skyller på massmedia och jag tror definitivt att de står för mycket av den sjuka kroppsfixeringen idag. Dagligen bombas unga tjejer och killar av bilder på trådsmala och muskulösa modeller. Det är inte konstigt att idealen förändras, men varför ska idealen vara nästintill ouppnåliga? Det är för många omöjligt att uppnå size zero och det är för de flesta varken uppnåligt eller attraktivt att ha en kropp som en åtta-åring när man är i tjugoårsåldern.

Som tur är tror jag att vi är på väg mot en förändring. Många modehus inför ett minimum-BMI på sina modeller när det gäller modevisningar och kampanjbilder. Många, men långt ifrån alla. För att idealen ska ändras och unga tjejers och killars självbilder ska förbättras, tror jag på en nolltolerans mot sjukligt smala kroppar. Visst, det finns de som har så tunna kroppar naturligt och gör allt för att gå upp i vikt och de ska självklart inte straffas för det, men jag tycker inte att de då borde vara förebilder för tusentals med ungdomar runt om i världen.

Men om en nolltolerans mot ett för lågt BMI ska införas och få ett bra genomslag, tycker jag även att man bör se över andra branscher än modebranschen. Se bara på leksaksbranschen. Är Barbiedockan en bra förebild mot unga flickor som snart kommer att bli medvetna om sina kroppar? Bör Barbie, med sitt rågblonda och långa hår, sina stora blåa ögon och sin trådsmala kropp vara dessa flickors första förebild?

Det finns undersökningar som har gjorts om hur Barbies mått hade varit om hon hade varit en verklig person. De resultat de fick fram tycker jag är chockerande. Om Barbie hade varit en livslevande människa hade hon varit 180 cm lång och vägt mellan 35-40 kilo! Då hade hon alltså haft en genomsnittlig BMI på 11. Om man är på gränsen till underviktig i vuxen ålder har man ett BMI på 19, alltså är Barbiedockan ett ideal som ingen kan uppnå, om personen i fråga inte vill ligga på sjukhus i hela sitt liv.

Är samhällets ideal verkligen realistiska om dockan Barbie, som 90 % av världens kvinnor någon gång har ägt, är så otroligt underviktig att hon inte skulle ha kunnat stå på sina egna ben?
Felicia Allmänt Permalink


Kommentarer
Postat av: linnea

det är verkligen helt sjukt. fattar inte..

2009-05-04 @ 17:23:10
Postat av: Felicia

Mm, helt sjukt.

2009-05-04 @ 17:58:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0