Box 21 av Roslund & Hellström

2009-07-19 @ 20:24:38Sverige är inte perfekt. Den som någonsin har påstått det har fel. Väldigt fel. Mitt i den svenska idyllen pågår dagligen övergrepp av prostituerade kvinnor, eller snarare tonårsflickor, som slussats in i landet ofrivilligt. Kanske, och väldigt troligt, är det pappan, farbrodern, en avlägsen släkting eller kanske till och med pojkvännen i hemlandet som säljer flickorna till hallickar utomlands. Många unga flickor i bland annat Östeuropa vill komma ur misären, till ett liv med pengar och en framtid. Det vet hallickarna och därför lockar de med arbeten utomlands, till exempel i en bar eller på en dansklubb. De får ett pass. Men passet är dyrt, väldigt dyrt och de unga flickorna får en skuld. En skuld de måste betala av med sex.

                     "Han hade sett några stycken av dem. Alltid samma historia. Unga fattiga baltiska flickor som bearbetades     av någon som kom till byn med talets gåva och med löften om arbete och välfärd, som försåg dem med falska pass och i samma ögonblick som de tog emot passet förvandlades dem från hoppfulla tonårsflickor till låtsaskåta kvinnor. Det falska passet var dyrt, med det fick de en skuld, en skuld måste man betala av."

Deckaren väcker starka tankar och är skriven med ett grovt språk, vilket gör att händelserna sätter starkare spår och känns otroligt verkliga. För de är verkliga och händer hela tiden. Cirka 1000 kvinnor som fallit offer för trafficking kommer till Sverige varje år. Det är 1000 kvinnor för mycket. Därför tycker jag att det är bra att författarna inte förmildrar ämnet utan går rakt på sak och skriver med detajer som får läsaren att rysa av obehag.

Jag gillade romanen starkt, trots att den kan kännas lite "ryckigt" skriven ibland, i och med att det är två författare som ligger bakom. När man trodde att man visste vad som hänt prostituerade Lydia, tjackaren Hilding, förbrytaren Jochum Lang och den buttre poliskommisarien Ewert Grens fick man sig en chock. Twisten på slutet förvånade enormt!

Jag rekommenderar boken om du vill bli insatt i trafficking eller bara vill ha en nagelbitande och spännande deckare att läsa under sommaren. Jag rekommenderar däremot inte deckaren om du lätt blir stött av grovt språk eller väldetaljerade våldtäckter eller dödsfall.Felles böcker Permalink


Kommentarer
Postat av: veronika

fin blogg, och kul att 7 personer har den tsm! :)

2009-07-19 @ 21:46:24
URL: http://veronikazalewski.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0